Amazing Architecture to inspire you

Boscastle Road by Finkernagel Ross

The London & Hamburg based architectural firm Finkernagel Ross has designed ''Boscastle Road'' a semi-detached house that located in London, United Kingdom

Project description by the architect:

Behind the traditional façade of this semi-detached Victorian home in the Dartmouth Park conservation area of Highgate, a four-storey vertical light well has dramatically transformed the typically dark and cramped semi-detached house into an exceptional light and modern family home with a three-storey feature bookcase rising through the house.

Boscastle Road by Finkernagel Ross in London United Kingdom image © Nathalie Priem

Appearing to cut its way through the building, the light well slots between the original rear elevation and the main body of the house, creating interconnected spaces between the stacked floor plates of the building and a new extension to the rear. Glass transitions where the light well intersects with the floor levels allow light to be diffused down from a large roof light, spanning almost the width of the house. The three-storey bookcase rising within the light well creates space for the homeowners’ large collection of books and art. Supporting the delicately detailed shelving and bracing the rear façade of the existing building, a “cage” of four steels is concealed within the walls of the house and tied together with rings at hidden within the floor levels. Adorned with the homeowners’ books, ceramics, sculptures, pottery, vases and photographs, the bookcase, punctuated only by doors and windows, flows elegantly through the house and makes a striking addition to the building.

lavender plant in a garden in front of kitchen image © Nathalie Priem

glass and brick are used in this house in London image © Nathalie Priem

On the ground floor, the existing front and rear reception rooms have been knocked together to create a calm, quiet space drenched in light from the roof light two storeys above. Steps descend from this room through the bookcase to the new rear extension, where a dramatic double height frameless glass extension encapsulates the new family living areas and the first floor above. Structural silicone glazing has been used to draw maximum light into the extension and the existing home beyond, and floor to ceiling sliding doors to the rear further enhance the connection with the sky and the secluded garden. The glazing has been carefully chased into the previously external brickwork of the existing building, exploiting its rich character and bringing it inside the home, juxtaposed against the modern interior of the extension.

a modern metallic chimney in the kitchen and dining area image © Nathalie Priem

a modern wooden chair in the sitting area with beautiful garden view image © Nathalie Priem

Housing a new kitchen, dining and living area, the extension has been designed with entertaining in mind. A kitchen cabinet opens into a drinks cabinet for parties, and the doors slide seamlessly into the wall, hiding them from view. A second cabinet opens into a breakfast bar area positioned close to the rear sliding doors, which open onto a terrace. Two huge oak worktops are each made form one solid piece of oak, kiln dried over a four-month period. The whole area is served by a pivoting fireplace, which appears as a needle running through the building when viewed from the outside. Moveable track lights highlight the art on the gallery wall.

a contemporary kitchen with opening sliding door to the outdoor garden image © Nathalie Priem

On the first floor, an office overlooks the new extended space via a glass balustrade, which allows the workspace to be visually and acoustically connected to the family living areas below at the same time as creating a private space to work. At the front of the house, directly behind the office is the master bedroom and adjoining bathroom which boasts bespoke handmade worktop and shelves. A private guest bedroom to the rear of the first floor overlooks a new roof terrace, which sits atop the new extension below.

an office room with big white bookshelf image © Nathalie Priem

office area with many books inside the bookshelf image © Nathalie Priem

bookshelf located near window image © Nathalie Priem

The homeowners’ Scandinavian taste is evident throughout the transformation of home, including the upper parts of the house, which have been refurbished to meet the needs of the homeowners’ three children. The second floor houses a communal open plan study next to the rising book case, two bedrooms and a shared bathroom (with a frosted wall, again to allow light in from the roof of the house). A fifth bedroom with its own staircase sits above within the roof space.

a bedroom with blue and yellow pillows image © Nathalie Priem

master bedroom with blue blanket image © Nathalie Priem

A new basement level houses a games room, a temperature controlled wine room, WC and utility and storage areas. The ground floor bay window has been cleverly extended to basement level to provide natural light and ventilation to the enlarged basement. It was a condition of planning that the new basement level should not be visible from the road, so a cleverly placed grill shields the new bay window from the street.

pendant lamp hanged over classic bathtub image © Nathalie Priem

grey concrete washing basin in bathroom image © Nathalie Priem

yellow ceramic used for the wall finishing in this bathroom image © Nathalie Priem

A high quality palette of materials has been used to follow the minimalist design approach and to both respect and actively engage the parent building - minimal framing for glazed elements and clean interfaces between traditional and modern materials; those being brick, slate and painted timber (sash windows) on the one hand; and frameless glass, minimal aluminium framing and blackened metal cladding on the other. Pocket doors are all connected to the fire alarm and sprinkler system, allowing the open feel to continue through the house.

sun light hitting the brick wall image © Nathalie Priem

blue sky and white walls image © Nathalie Priem

image © Nathalie Priem

empty white shelves image © Nathalie Priem

bookshelf image © Nathalie Priem

 

Project name: Boscastle Road 

Architecture firm: Finkernagel Ross

Photographer: Nathalie Priem

Location: London, United Kingdom

Yaer: 2018

 

 

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners