Amazing Architecture to inspire you

Wood and concrete twisted house from REM'A

The Guimarães-based architectural studio REM'A arquitectos has recently completed ''Casa A' a single family house that located in Guimarães, a city in northern Portugal.

Project description by the architects:

The House is located in a typical plot in the outskirts of the city of Guimarães and is characterized by a dense construc:on environment that surrounds the plot where we are intervening. The project unfolds around the direct concerns of the context in which it is inserted - the privacy and dual al:metric nature of the lot. Split into two floors, the proposal revolves around two dis- :nct rela:ons of use, based on the use of gaps/yards - whether exogenous or endogenous - cor- responding to the type of program which they restrict (social or private).

Wood and concrete twisted house from REM'A in Portugal image © Ivo Tavares Studio 

For the social areas of the habita:on, exogenous gaps/yards have been established to allow a plurality in the interior/ exterior rela:ons of the house, as well as to expand the habitable surface when the window fra- mes are fully open.

swimming pool image © Ivo Tavares Studio 

The private areas are highlighted by endogenous gaps, resul:ng from the crea:on of a pure, blind volume, based on the earth retaining wall, which encloses itself - where, excep:onally, one of the adjoining walls is geometrically perforated, thus crea:ng a point of entry into the high eleva:on - allowing the control of light and visual rela:ons with the surroundings.

two men sitting and chatting beside swimming pool image © Ivo Tavares Studio 

a concrete house image © Ivo Tavares Studio 

The containing wall, that starts in the outlines of the underground garage, maims the ground and ends at the outlines of the tangent limit of the swimming pool, and represents the rota:on of the volume in a nega:ve way, located on the top of the laIer. This monolith is coated in wood, with diagonal rulers, alluding to a mere nest that surrounds the private area of the house. Concrete and wood merge on a shade of grays, in a constant chroma:c muta:on.

outdoor furniture image © Ivo Tavares Studio 

wood and concrete used in this house image © Ivo Tavares Studio 

a man standing on the first floor image © Ivo Tavares Studio 

a tree inside the house image © Ivo Tavares Studio 

open living room with the pool view image © Ivo Tavares Studio 

a small garden at the backyard of the house image © Ivo Tavares Studio 

exterior facade covered with wood image © Ivo Tavares Studio 

reinforced concrete wall image © Ivo Tavares Studio 

long cantilever image © Ivo Tavares Studio 

staircase made of concrete and woodimage © Ivo Tavares Studio 

grey sofa in the living area image © Ivo Tavares Studio 

L-shape grey sofa image © Ivo Tavares Studio 

amazing concrete house image © Ivo Tavares Studio 

dining table image © Ivo Tavares Studio 

a modern kitchen design image © Ivo Tavares Studio 

fashionable frame in the bedroom image © Ivo Tavares Studio 

master bedroom image © Ivo Tavares Studio 

white wall used in this corridor image © Ivo Tavares Studio 

a stylish white bathroom image © Ivo Tavares Studio 

a bathroom with beautiful shower image © Ivo Tavares Studio 

sun light entering the bathroom through indoor patio image © Ivo Tavares Studio 

a luxury bathroom design image © Ivo Tavares Studio 

modern staircase image © Ivo Tavares Studio 

a tree inside the house image © Ivo Tavares Studio 

the aerial view of the house from above image © Ivo Tavares Studio 

triangular window used for this family house image © Ivo Tavares Studio 

night view of the exterior facade

architecture photography at night image © Ivo Tavares Studio 

amazing illumination image © Ivo Tavares Studio 

Ground Floor PlanGround Floor Plan

First Floor PlanFirst Floor Plan


Project Name: Casa A

Archiecture firm: REM'A

Architects: Romeu Ribeiro, José Pedro Marques Collaboration: André Novais

Engineering: Fortunato & Paulo, Engenharia Construction: Construções Bairro do Sol, LDA

Project Year: 2019

Location: Guimarães, Portugal

Photographer: Ivo Tavares Studio

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners