Amazing Architecture to inspire you

Amazing Organic House in Moscow designed by Niko Architect

The Moscow-based architectural & Interior design firm Niko Architect has recently completed ''House in the landscape'' an organic house that located in Moscow region, Russia.

Project description by the architects:

The metabolism of organic architecture.As a result of the inexpressive environment, the fundamental concept base was the integration of the building into an artificially created landscape and the inextricable connection of architecture with the open courtyard site structure. This is a dialogue with the natural order context. The project was created taking into account the living moving space for human life as a creation and a component of this nature. It is a union of biological images, engineering and architecture.

reflection of the organic house in water image © Vasiliy Khurtin 

The architectural composition of the building develops from the outside to the inside .It is interconnected with the environment, being an organic architecture with a philosophy of metabolism. Temporary and permanent components are clearly traced: the framework and the changing essence of the surrounding world organism, the biology of architecture, the unity of architectural and natural design.

aerial view of the house from above that coverd with green vegetation image © Vasiliy Khurtin 

House in the landscape by iko Architect in Moscow Russiaimage © Vasiliy Khurtin 

The visual structure as a natural extension is combined into a single form of interaction of opposites with the futuristic base of architecture, which does not conflict with it. At the same time the functional zones are simultaneously distinguished and make up a single whole, blurring the boundaries between the external space and the interior. The composition of architecture is developing freely. The idea of functional expediency, based on the harmonious "adaptation" of the project to the conditions of its existence and purpose, prevails. The idea was implemented taking into account the limitations of visual contact from the external development of the village and the construction of a private zone with a formed terrace, landscape and adjacent body of water due to the enclosed volume of the building in the plan.

the curvy entrance of the home image © Vasiliy Khurtin 

the walls are illuminated with bulb lights image © Vasiliy Khurtin 

Everything is balanced as in a living organism: the external space of the object is interwoven with the interior of the living room, bedroom and other rooms. The continuity of the mutual landscape flow into the building and the building into the landscape is enhanced by the green roof, on which a garden with woody and herbaceous plants and an artificial relief is organized. An additional connection with the outer space is organized due to roof lamps oriented to the movement of the sun and adding free air and a subtle play of black and white nuances to the interiors.

a circular living space with black metallic chimney  image © Sergey Ananiev 

spiral white staircase made of stucco image © Sergey Ananiev 

Futuristic architecture as a natural extension of nature. The base interior solutions are the principle of the “home gallery” integration into the living space. The building frame is the backdrop for decor and art, sculptures, decorative elements with hidden Japanese themes, symbolic forms. Each piece of furniture is interpreted as an artwork. The panoramic molded windows do not prevent the focus from the site on the "history" that occurs in the house and do not destroy a single architectural field, which includes the exterior-interior and landscape solutions. Art objects are also zone elements of residential and non-residential spaces and are the tracers of the movement direction.

cozy circular sofa in the living room image © Sergey Ananiev 

black marble used in the floor of this house image © Sergey Ananiev 

The common guest space is divided into three zones: a kitchen-dining room, a soft group with a fireplace and a coffee area. As a “message” to classical symbolism in Japanese culture, the kitchen is visually separated from the main living area by a partition with a round hole, additionally creating a continuous dialogue between the zones. The soft group also has a round, almost closed shape and is the compositional core of the interior, symbolizing two balanced halves - yin and yang. Lighting is organized not only from a functional point of view, but is also the part of organic architecture, emphasizing the architectural features of the building.

sunlight enter the house through curvy glass windows image © Sergey Ananiev 

metal sculpture hanged over staircase image © Sergey Ananiev 

a stone sculpture of human body beside stairs image © Sergey Ananiev 

a circular opening in the wall between dining area and living room image © Sergey Ananiev 

an elliptical mirror with illumination image © Sergey Ananiev 

a dark toilet with washing basin made of stone image © Sergey Ananiev 

a bathroom with circular bathtub image © Sergey Ananiev 

glass table with stylish chairs image © Sergey Ananiev 

white bed and yellow bed lamp image © Sergey Ananiev 

a luxury bedroom image © Sergey Ananiev 

master bedroom image © Sergey Ananiev 

the exterior facade with large glass windows image © Vasiliy Khurtin 

first floor plan

second floor plan Layouts 

master planMaster Plan

architectural sectionSection

elevation

architectural elevationElevations

diagramDiagram

sketch

sketch idea Sketches


Project Name: House in the landscape 

Archiecture firm: Niko Architect

Lead Architects: Team author’s leader Nikolaev Stanislav, Chief Architect Kulich D., Architect Nikolaev S. Salov A. Oseckaya T., Kulich D. Design interior Nikolaev S., Klimov D.

Landscape: Ecopochva, Petelin Alexey, Suhova Olga

Project Year: 2019

Location: Moscow region, Russia

Area: 300 m²

Photographer: Vasiliy Khurtin (exterior), Sergey Ananiev (interior) 

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners