Amazing Architecture to inspire you

Castaños House in Argentina by Ekaterina Künzel and María Belén García Bottazzini

Designed by Argentinian architects Ekaterina Künzel and María Belén García Bottazzini, Castaños House is a single-family home that is located in Nordelta, Province of Buenos Aires, Argentina

Project description by architect:

The house is designed for a plot inside a gated community recently launched in Nordelta, an urban development that gathers over twenty communities and is located in the Tigre district, 23km away from the city of Buenos Aires. The plot surface is 500 sqm, being 16m wide and 32m deep. The building regulations of the community request a 3-meter setback from the sides, a 5-meter setback from the front line and a 10-meter setback from the rear line.

Castaños House in Argentina by Ekaterina Künzel and María Belén García Bottazziniimage © Daniela Mac Adden

The client is a young couple (Belen, co-author of this project, and Martin) who are looking forward to growing their family together. The decision was to work out a house of three bedrooms, a kitchen and dinning room that integrate with the social spaces, a wide semi-covered area that holds the grill, a fireplace inside the social area, a swimming pool, a semi-covered space to keep two cars, the main bedroom, in-suite with a dressing room, and the second and third bedrooms that share the bathroom. From the beginning it was important to prioritize the connections between spaces, in order to enhance social life and gathering activities.

reflection of the concrete house in the poolimage © Daniela Mac Adden

Regarding the esthetic requirements, the couple was interested in the use of bare concrete combined with black-color elements for the exterior and common spaces, whilst for the bedrooms they were looking for a more traditional profile, with plastered walls and wooden floors.

concrete house with indoor courtyard image © Daniela Mac Adden

The project strategy consisted on breaking down the total volume of the house, in a way that none of the façades would express the total height of the building, to avoid showing a robust object. The proportions of a two-story building inside a short plot could cause the perception of a bulky and heavy volume. We could achieve this fragmentation through the distribution of the mass, alternating the filled spaces (covered) and void spaces (semi-covered). This avoids a compact look from the outside and instead creates an effect of permeability.

wooden chairs near the indoor courtyard image © Daniela Mac Adden

Since we knew that the ground floor would host little covered surface, we decided to lay it in such a way that it became visually open and free, with a predominant volume above it (the upper floor), which rises over the plot as a clean element standing on four concrete feet. Under the shadow of this floating prism is where all social activities of the house take place. The visual strategy consists on hiding the impact of the ground floor from the outside, that means the social area, entrance and laundry room.

Ground Floor PlanGround Floor Plan

First Floor PlanFirst Floor Plan

To camouflage these areas, we decided to use dark grey on all the ground floor partitions, except for the four concrete feet that hold the upper volume. Furthermore, the solid areas are visually hidden from the front by pulling back the entrance volume and the laundry room, positioning them behind a free semi-covered space for the car entrance. Then, a deep courtyard enlarges the distance between the social area and the street, turning it almost imperceptible. On one side of the courtyard stands the glass volume that holds the staircase and main entrance (in grey color on the front side). On the other side of the courtyard stands the grill area, which is separated and sheltered from the street by the volume that holds the laundry room, also in a dark grey color.

concrete staircase near the glass window image © Daniela Mac Adden

Towards the rear of the plot, locates the volume that holds the social area of the house, which faces towards the garden and the swimming pool. Inside, towards the left side is the living room, which relates to the main entrance. Towards the right side is where the kitchen and dinning room take place, in relation to the semi-covered space of the grill area. Both living room and kitchen-dinning-room areas are integrated and divided at the same time, due to a hanging sculptural element in bare concrete that works as the space for both the television and the fireplace, becoming the heart of the gathering area of the house.

fireplace at living room image © Daniela Mac Adden

 

Since there was not much green area in relation to the built surface that was needed for the house, and our intention was to generate an atmosphere inside the house that enhanced the contact with nature, we positioned the social area in direct relation with the garden and decided to place a large courtyard in the center, which structures the floor plan and allows the alternation between open and closed spaces. In this way, the exterior becomes present in every space in a controlled manner, still encouraging the feeling of shelter.

fireplace located near TV at living room image © Daniela Mac Adden

The top floor is approached through a double-height space that faces the courtyard through a full-height glazing. The two secondary bedrooms face towards the front of the house, while the corridor that connects them incorporates an integrated desk, which faces both the internal courtyard and the backyard. The main bedroom is positioned to the right of the courtyard and concludes in a large terrace that fits into the entire width of the plot. The pergola acts both as a shelter from the sunlight and it visually completes the floating volume, to make it look as a compact element.

The courtyard brings light and wideness to all the spaces, and the vegetation will give privacy and contribute to climate regulation once it is fully developed.

modern living room design with fireplace and TVimage © Daniela Mac Adden

concrete fireplace design image © Daniela Mac Adden

modern shiny black kitchen image © Daniela Mac Adden

shiny black kitchen design image © Daniela Mac Adden

concrete washing basin image © Daniela Mac Adden

room with large glass windows image © Daniela Mac Adden

washing basin with ceramic stone image © Daniela Mac Adden

bedroom design image © Daniela Mac Adden

glass window and door image © Daniela Mac Adden

black metallic column image © Daniela Mac Adden

concrete house with green landscape at surrounding image © Daniela Mac Adden

Castaños House in Argentina by Ekaterina Künzel and María Belén García Bottazziniimage © Daniela Mac Adden

concrete house design image © Daniela Mac Adden

Castaños House in Argentina by Ekaterina Künzel and María Belén García Bottazziniimage © Daniela Mac Adden

house with illumination reflected at swimming pool image © Daniela Mac Adden

house with illumination at night image © Daniela Mac Adden

concrete house with illumination at night reflected at pool image © Daniela Mac Adden

Site plan Site plan 

Section A-ASection A-A

Section B-BSection B-B

Section C-CSection C-C

Front Elevation Front Elevation 

Back Elevation Back Elevation 

Right-side Elevation Right-side Elevation 

Left-side Elevation Left-side Elevation 

SUSTAINABILITY

Even though the house foresees the possibility of future installation of solar panels on the roof, the most important fundament of this project and any other is regarding the passive principles of sustainability. That is, all we can do to improve energy efficiency through design and architecture.

For this project, we incorporated the following principles of sustainable design:

- Cross ventilation: the house is granted of windows in all its extremes that, when open, generate air draught. The circulation of fresh air through the house proves more effective than any air conditioning equipment because of the amount of airflow.

- Abundant vegetation: the incorporation of a tree inside the courtyard in the center of the house favors the generation of a microclimate that reduces the thermal amplitude and helps dissipate the heat during summer. The shadow of the treetop (when fully grown) will do as an umbrella, protecting the house from solar impact. We have selected the jacaranda tree because, besides its beauty, it is a deciduous species which will be in full bloom during summer, acting as a sunshade, but will also allow the sun radiation to pass-through during winter. At the same time, this is one of the most efficient species when it comes to Co2 absorption, which is why we found it appropriate to place it in the core of the house.

- Incorporation of an area of water: it refers to the pool placed in the backyard, near the social area. A water body near a house endowed with cross ventilation creates a draught effect that absorbs the heat from inside the house and takes it upwards. The combination of a pool in a garden surrounded by vegetation generates a cool microclimate, a little oasis. This microclimate is created due to the humidity from the pool, which contributes to reducing the thermal amplitude. Therefore, the temperature remains stable through summer and winter.

- Thermal insulation: even if the house can be initially judged as a bare concrete house with no thermal insulation, the entire house has sealed double glazing and in the bedroom area, where more efficient insulation is required, the concrete walls are internally coated and a layer of glass wool has been used for insulation. The rooftop presents traditional thermal insulation and all windows are protected from the sunlight either by trees and vegetation or by the use of eaves.

- Consideration on materials’ qualities: though it is known that concrete is not an optimal termal insulating material, is presents further qualities in addition to its load-bearing capacity and its plasticity concerning structures. One of them is that, because it is an artificial stone, it works in favor of heat conductivity. For this reason, it plays an optimal role when it comes to the underfloor heating system: the material warms up first and then releases the heat into the rooms without the lost of energy that more absorbent materials would cause.

 

Project name: Casa Castaños

Architects: Ekaterina Künzel and María Belén García Bottazzini

Location: Nordelta, Tigre, Buenos AiresArgentina

Collaborators: Andrés Conde Blanco, Ariel Correa

Completion year: 2019 

Plot area: 500 m²

Built floor area: 236 m²

Construction: Constructora Correa

Site Supervisor: Fernando Haller

Photography: Daniela Mac Adden

Translation: Sofía del Mestre

Client: Martín Socstel

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners