Amazing Architecture to inspire you

Dos Oleiros House in Castelo Branco, Portugal by Paulo Martins Arquitectura & design

The Portugal-based architecture and design studio Paulo Martins Arquitectura & design has renovated ''Dos Oleiros House'' a two storey house that is located in the old part of the Castelo Branco city, Portugal.

Project description by the architect:

This house is located in Castelo Branco, in the old part of the city, which has been in an increasing state of decline in recent years.
 In response to this trend, this project was aimed at taking on the contours of an archetype, in an attempt to establish a trend in the urban occupancy of the city: urban revitalisation of the historic centre and its occupancy by younger age groups, making this part of the city more dynamic once more.


Dos Oleiros House in Castelo Branco, Portugal by Paulo Martins Arquitectura & designimage © Ivo Tavares studio

In line with this intention, the project consisted of maintaining the original appearance of the house on the outside, while inside, the spaces were readapted to current standards of comfort and living, marked by contemporary minimalism.


narrow alley with illumination at night image © Ivo Tavares studio

In project terms, the house has two floors and a mezzanine. The ground floor is set aside for rest areas, for lighting reasons, and the upper floors are for the social areas.


Ground Floor plan Ground Floor 

On these upper floors, which are accessed via the original building staircase, we restored the spatial amplitude of the roof, giving us quite a generous floor-to-ceiling height and letting the light reflect on the white ceilings and walls, flooding into the entire space that had once been enclosed. A skylight was added to the mezzanine, giving you a view of the castle from your workstation and reminding you that this contemporary space is filled with history.


First Floor Plan First Floor 

Mezzanine Floor Plan Mezzanine Floor 

In terms of materials, we wanted the project to be light, casual and welcoming, using simple, yet high quality, materials, painting the walls and ceilings in light shades and finishing off floors and furniture in Scots pine.

kitchen located near staircase image © Ivo Tavares studio

man walking near kitchen image © Ivo Tavares studio

kitchen island with decoration image © Ivo Tavares studio

wooden staircase with steel handrail image © Ivo Tavares studio

round table wit chairs image © Ivo Tavares studio

modern wooden kitchen design image © Ivo Tavares studio

parquet floor image © Ivo Tavares studio

stool bar in the corridor image © Ivo Tavares studio

man sitting on the chair and checking his phone image © Ivo Tavares studio

image © Ivo Tavares studio

image © Ivo Tavares studio

image © Ivo Tavares studio

black fireplace inside living room image © Ivo Tavares studio

brown leather bag near chair image © Ivo Tavares studio

mezzanine floor image © Ivo Tavares studio

man looking outdoor through window image © Ivo Tavares studio

staircase with steel handrail image © Ivo Tavares studio

circular window image © Ivo Tavares studio

sunlight enters the room through window image © Ivo Tavares studio

circular table with chairs made of wood image © Ivo Tavares studio

staircase with wooden steps and steel handrail image © Ivo Tavares studio

office desk with table lamp and chair image © Ivo Tavares studio

reading desk inside bedroom image © Ivo Tavares studio

books on the wall shelves image © Ivo Tavares studio

black chair image © Ivo Tavares studio

bedroom design with office desk image © Ivo Tavares studio

bathroom door is open image © Ivo Tavares studio

tedy bear doll on the window image © Ivo Tavares studio

white wall and window image © Ivo Tavares studio

children's room image © Ivo Tavares studio

tedy bear toy on chair image © Ivo Tavares studio

washing basin with illumination image © Ivo Tavares studio

washing gel near the water faucet image © Ivo Tavares studio

corridor to bedroom image © Ivo Tavares studio

image © Ivo Tavares studio

bathroom with shower and ceramic walls image © Ivo Tavares studio

ceramic washing basin and towels image © Ivo Tavares studio

door with transparent glass image © Ivo Tavares studio

orange and white wall image © Ivo Tavares studio

toilet image © Ivo Tavares studio

man walking toward the door image © Ivo Tavares studio

wooden staircase image © Ivo Tavares studio

wooden staircase design image © Ivo Tavares studio

staircase located at the entry fo the house image © Ivo Tavares studio

man walking on stairs image © Ivo Tavares studio

open window in the ceiling let the sunlight enters the office room image © Ivo Tavares studio

round dining table image © Ivo Tavares studio

MacBook laptop on the desk image © Ivo Tavares studio

man working on his desk under window Lin the roof image © Ivo Tavares studio

glass, MacBook and books image © Ivo Tavares studio

Dos Oleiros House in Castelo Branco, Portugal by Paulo Martins Arquitectura & designimage © Ivo Tavares studio

kitchen design image © Ivo Tavares studio

dining table image © Ivo Tavares studio

Architectural Section Drawing Section

 

Project name: Casa Dos Oleiros 

Architecture firm: Paulo Martins Arquitectura & design

Principal architect: Paulo Martins

Location: Castelo Branco, Portugal

Gross area: 110 m² 

Design year: 2019

Completion year: 2020

Photography: Ivo Tavares studio

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners