Amazing Architecture to inspire you

Casa del Agua in Colima, Mexico designed by Di Frenna Arquitectos

The Colima-based architecture firm Di Frenna Arquitectos has recently completed ''Casa del Agua'' a single-family house that located in Colima city, Colima, Mexico.

Project description by the architect:

Built in Colima, under a tropical-humid climate; It was decided to take advantage of the opportunity to design a project that could be lived and opened completely to the outside. The emplacement was rooted in a “U” formed plan to praise a characteristic yellow-flowered Primavera tree and other Parotas that accompanied it. Therefore, the architectural program could be developed facilitating the privacy of the house and its views; allowing the creation of their own environment and embracing the key components: the trees, the pool and the inner courtyard.

La Casa del Agua in Colima, Mexico designed by Di Frenna Arquitectosimage © Oscar Hernández 

“La Casa del Agua” got its name from the desire of who its inhabitants would be, those wishing architecture surrounded by aquatic and vegetative elements at all times. The swimming pool, the protagonist of the project, became a specific landmark which receives the views and sunshine of the entire construction and at the same time generates a space as contemplative or as crowded as the user wants.

modern house with swimming pool image © Oscar Hernández 

In the main axis of the residence a bridge arises suspended from side to side towards the perpendicular axes of the project, creating the sensation of a free plan on the lower level of the house and opening the spaces to the wealth of vegetation and natural light that permeates through the double-height windows of the rear façade.

woman going down on spiral staircase in the middle of the house eimage © Oscar Hernández 

The imposing blacksmith spiral staircase was an essential element for the structural solution and allowed a clear space, generating a dialogue between this sculptural element and architectural components such as steel columns and beams, painted in black, which at the end became involved in the aesthetics of the house.

blonde girl lining on metallic spiral staircase image © Oscar Hernández

Awakening the feeling of warmth was the material’s task. The parota, Blanco Galarza stone and the white floors; overlay the spaces evoking the emotion of tropical climate. Other elements such as screen lattices, protect the user from the orientation and the sun, generating lights and shadows that venture with rhythm at certain hours on the surfaces of the house.

Basement Floor Plan Basement Floor Plan 

The basement contains social areas such as the cinema and the bar; and it was an essential structural component to the project, which, due to the groundwater tables, displaces the rest of the construction with a mixed system based on concrete and steel.

Ground Floor Plan Ground Floor Plan 

First Floor Plan First Floor Plan 

Entering the house, and going through the free space on the ground floor reflects the perspicuous intentions of the design to balance the sensations of elegance and warmth and to achieve its homogeneity to receive the most visited areas of the house: hall, living room, dining room, kitchen, terrace and bar; and at the same time gave up the most privileged environment for the main bedroom that separates from the rest of the program and opens up to the pool panorama.

green plants and tree growing inside the house image © Oscar Hernández

Finally, the upper level is discovered by wandering through the stairs and crossing the suspended bridge which continuously facilitates the perspective of the garden and pool, distributing the user to the secondary bedrooms.

spiral staircase connecting the ground floor to upper floor image © Oscar Hernández

The development and placement of the areas through the site also gave these spaces much more private terraces that once again allow enjoying a good afternoon in the hammock appreciating the sun, the wind, the trees and the climate of the site.

image © Oscar Hernández

ceramic floor and black spiral stair used in this house image © Oscar Hernández

beautiful walking down on spiral staircase image © Oscar Hernández

girl checking her phone while sitting on the spiral staircase steps image © Oscar Hernández

staircase steps made of wood and with illumination image © Oscar Hernández

staircase detail image © Oscar Hernández

staircase design image © Oscar Hernández

indoor garden image © Oscar Hernández

pendant lamp hanged over kitchen table image © Oscar Hernández

modern kitchen design image © Oscar Hernández

corridor with wooden wall image © Oscar Hernández

bathroom and dressing room image © Oscar Hernández

green plants near stone wall image © Oscar Hernández

tree and green plants surrounded the house image © Oscar Hernández

luxury house with huge entrance door surrounded by water and tropical plants image © Oscar Hernández

White House surrounded with green landscape image © Oscar Hernández

girl putting her feet in swimming pool image © Oscar Hernández

girl in white dress relaxing her feet in swimming pool water image © Oscar Hernández

house with steel structure columns and swimming pool image © Oscar Hernández

house with illumination at night image © Oscar Hernández

La Casa del Agua in Colima, Mexico designed by Di Frenna Arquitectosimage © Oscar Hernández

swimming pool design image © Oscar Hernández

swimming pool with lighting during night image © Oscar Hernández

La Casa del Agua in Colima, Mexico designed by Di Frenna Arquitectosimage © Oscar Hernández

swimming pool with blue tiles and lights on during night time image © Oscar Hernández

the facade of the house illuminated with lights image © Oscar Hernández

entrance door and entrance steps image © Oscar Hernández

East Elevation East Elevation 

Main Elevation Main Elevation 

South Elevation South Elevation 

 

Project name: Casa del Agua

Architecture firm: Di Frenna Arquitectos  

Principal architect: Matia Di Frenna Müller

Design team: Mariana de la Mora 

Interior design: Di Frenna Arquitectos

Collaborators: Juan Gerardo Guardado Avila

Location: Colima city, Colima, Mexico

Design year: 2018

Completion year: 2020

Built area: 925 m²

Site area: 1180 m²

Landscape: Di Frenna Arquitectos

Civil engineer: Di Frenna Arquitectos

Structural engineer: Armando Sandoval

Environmental & MEP engineering: Di Frenna Arquitectos

Lighting: Di Frenna Arquitectos

Construction: Di Frenna Arquitectos

Supervision: Maria Di Frenna Muller

Visualization: Mariana de La Mora

Tools used: Autodesk AutoCAD, SketchUp, Adobe Photoshop

Photography: Oscar Hernández

Status: Completed 

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners