Amazing Architecture to inspire you

When a house gains a new life | J house renovation by Frari – architecture network

The Aveiro-based architecture practice Frari – architecture network has recently completed reonavation of a single-family house "J house" that located in Albergaria-a-Velha, Portugal.

Project description by the architects:

This project intends to refurbish a single-family house, severely affected by pathologies resulting from defective construction options.
In addition of trying to correct the existing pathologies, we also intend to rectify the dysfunctions of spatial organization. Besides, the ambition of the project is to rehabilitate the dwelling to give it new habitability conditions, and to ensure that it becomes more versatile and with better construction details.

When a house gains a new life | J house renovation by Frari – architecture networkimage © Ivo Tavares studio

The ground where it is positioned admits two distinct zones, an urban one confronted with the main street, and where the house is implanted, and the remaining rural area of forest use, where it is foreseen an implantation of a space of leisure with a padel field and garden areas.

ground floor plan

cozy living room with wooden wallimage © Ivo Tavares studio

This new space is the continuity of the planned expansion for the annex, which will be closed with glass and become a lounge for events, available for socializing between friends and family.

dark grey sofa located in living room image © Ivo Tavares studio

a living area with wooden ceiling and blue sofa image © Ivo Tavares studio

At the annex facade it is proposed the construction of a metal structure in pergola form that connects to the dwelling. That affects the drawing of the implantation of the edified, changing it into a J shape that will give name to the project.

the aerial view of the house from above image © Ivo Tavares studio

This pergola will create the proper protection to the annex, allowing its use to be extended to the outside.

a woman opening the slide window image © Ivo Tavares studio

The use of metal structures is replicated together with a vertical plane, which is proposed to one side of the pool in order to create a barrier with its vegetation. This will limitate and protect the pool area from the indiscreet views of the neighbors.

perfect swimming pool image © Ivo Tavares studio

These are the only changes foreseen for the exterior facades of the house, since all the rest will not be modified by respect for the set designed by another colleague and, above all for being in good state of conservation. In this way, the most significant interventions reside in the interiors.

a woman walking in front of the TVimage © Ivo Tavares studio

modern and cozy living room image © Ivo Tavares studio

a fireplace inside the wall image © Ivo Tavares studio

dining table located near the staircase image © Ivo Tavares studio

modern black kitchen image © Ivo Tavares studio

When a house gains a new life | J house renovation by Frari – architecture networkimage © Ivo Tavares studio

a woman walking in the corridor image © Ivo Tavares studio

a girl entering the bedroom image © Ivo Tavares studio

an opening door to bathroom image © Ivo Tavares studio

a blue archer inside bathroom image © Ivo Tavares studio

a woman looking at herself in the mirror image © Ivo Tavares studio

stylish bathroom with modern illumination image © Ivo Tavares studio

small window located on the bottom of the wall letting sun light enters the bathroom image © Ivo Tavares studio

modern washing basin inside bathroom image © Ivo Tavares studio

a woman opening the closet in changing room image © Ivo Tavares studio

master bedroom image © Ivo Tavares studio

a white bedroom design image © Ivo Tavares studio

white chair and white bookshelves image © Ivo Tavares studio

wind hitting the white curtain and letting sun enters the bathroom image © Ivo Tavares studio

stylish washing basin image © Ivo Tavares studio

a master bedroom with small desk office image © Ivo Tavares studio

white mattress image © Ivo Tavares studio

bathroom with glass door image © Ivo Tavares studio

white bathroom design image © Ivo Tavares studio

a modern kitchen with big slide window image © Ivo Tavares studio

When a house gains a new life | J house renovation by Frari – architecture networkimage © Ivo Tavares studio

outdoor furniture image © Ivo Tavares studio

the exterior of the house finished with white color image © Ivo Tavares studio

vertical white metal used for the exterior roof image © Ivo Tavares studio

the garden of the house located near pool image © Ivo Tavares studio

a woman walking barefoot outside the house image © Ivo Tavares studio

vertical garen image © Ivo Tavares studio


Project name: J house

Architecture firm: Frari – architecture network

Location: Albergaria-a-Velha, Portugal

Plot Area: 10300 m²
Implantation Area: 650 m²
Construction Area: 735 m²

Project Author: Maria Fradinho
Team: Ana Rita Luís, Jéssica Barreto
Project Date: 2016-2017
Construction Date: 2018-2019

Photographer: Ivo Tavares studio

 

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners